İletişim Formu

 

Machu Picchu

Machu Picchu, Peru'da, And Dağları üzerinde, Cusco şehrine 88 kilometre mesafede yer alan, iyi korunmuş bir İnka kentidir. 2007 yılında, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.

Kaynak: www.machupicchu.org

Şehir, 1450 yıllarında, İnkalı hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından inşa ettirilmiş. Deniz seviyesinden 2.380 metre yüksekte yer alan şehir, İnkalılara 100 yıl kadar bir süre ev sahipliği yapmış. 1532 yılında kıtaya gelen İspanyol istilacıların işgalinden kurtulmayı başarabilmiş. Şehrin çevresinden izole olmuş konumu nedeni ile zarar görmeden kurtulduğu düşünülmektedir.

Kaynak: www.machupicchuviajesperu.com

Şehir ile ilgili yazılı metinlere ulaşılamadığı için şehrin tarihi ile ilgili bilgiler de kısıtlıdır. Şehrin bugünkü adı, yakınlarında yer alan bir dağ zirvesinden gelir. Machu Picchu, Keçuva dilinde Eski Zirve anlamına gelen bir dağın eteklerinde yer almaktadır. Şehrin sonunda ise, Keçuva dilinde Genç Zirve anlamına gelen Wayna Picchu yükselir. Şehrin karşısında ise, Keçuva dilinde Yeni Zirve anlamına gelen Huaya Picchu yükselir.

Kaynak: www.machupicchu.org

Machu Picchu, Güney Amerika kıtasındaki en popüler turistik yerlerden birisidir. Machu Picchu'ya, en yakınında yer alan Agues Calientes köyünden gidilir. Bu köyden Machu Picchu'ya 8 kilometrelik bir yol vardır. Bu yol otobüs ile ya da yaya olarak kat edilebilmektedir.

Kaynak: www.rei.com

Şehrin nasıl inşa edildiği bir muamma. İnkalıların, şehri oluşturan taşları, yakınlarında yer almayan bir dere yatağından taşıdıkları tahmin edilir. Peki ama, nasıl taşıdılar? Şehrin inşasının 25 yıl kadar sürdüğü tahmin edilmektedir.

Kaynak: www.zicasso.com

Şehrin inşasında, önce, alt tabakalardaki duvarlar inşa edilmiş olmalı. Daha sonra, tarım için düzenlenen taraçalar inşa edilmiş. Bir üst tabakaya yerleşim alanları, en üst tabakaya ise önemli şehir binaları, tapınaklar, gözlem evi, mezarlar inşa edilmiş.

Inti Watana, Kaynak: openendedsocialstudies.org

İnkaların, tarım ve astrolojide çok ilerledikleri tahmin edilmektedir. Yıldızları gözlemlemişler, dünyanın, ayın ve güneşin konumuna göre tarım faaliyetlerini şekillendirmişler. Tarımdan elde ettikleri ürünleri depolarında depolamışlar ve yılın bütün zamanlarında kendilerine yetecek beesine sahip olabilmişler.

Güneş Tapınağı, Kaynak: www.rediscovermachupicchu.com

İnkalar, 12. - 16. yüzyıl arasında Güney Amerika'da büyük bir imparatorluk kurar. 16. yüzyılda en büyük sınırlarına ulaşırlar. İmparatorluk, İspanyol işgaline kadar görkemini korur ancak İspanyolların gelişinden sonra İmparatorluk dağılma sürecine girer. İşgalden pek az sayıda yerli kurtulabilir. Bu yerlilerden geriye kalanlar bölgede Keçuva dilini konuşarak yaşamlarını sürdürmektedir.

Üç Camlı Oda, Kaynak: danandgem.wordpress.com

Machu Picchu, 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Kaynak: travel.nationalgeographic.com

Machu Picchu'ya ulaşım zorludur. En yakınında yer alan şehir, Cusco şehridir. Bu şehirden Aguas Calientes köyüne bir raylı sistem inşa edilmiş. Köyden sonra da 8 kilometrelik bir otobüs yolculuğu, ziyaretçilerini Machu Picchu'ya taşımaktadır. Machu Picchu'yu ziyaret için bir kota konulmuş. Kente giriş için önceden bilet alınmış olması gerekiyor. Biletler de ya Cusco şehrinden ya da Aguas Calientes köyünden temin edilebilmekte. Eğer önceden bilet alınmazsa, o kadar yol boşna gidilmiş olabilir. Çünkü, aşırı ziyaret neticesinde şehir toprağa gömülmeye başlamış.

Kaynak: www.nationalgeographic.com

Machu Picchu için özel bir güzergah da mevcut. Ollaytantambo ile Machu Picchu arasındaki yolun 82. kilometresinden başlanıldığında, 4 günlük bir yürüyüş ile Machu Picchu'ya ulaşılabilmekte.

Kaynak: www.youtube.com

Şehrin keşfi, 1911 yılına dayanmakta. İspanyol işgalinden sonra 300 yıldan fazla bir süre "kaybolan" şehir, 1911 yılında Hiram Bingham adlı Amerikalı bir araştırmacının Vilcabamba adınnda bir kenti ararken tesadüfen keşfi sonucu ortaya çıkmış. Bingham'ın aradığı Vilcabamba ise 70 kilometre uzaklıkta imiş.

Kaynak: en.wikipedia.org

Şehirdeki en önemli üç yapı, Inti Watana, Güneş Tapınağı ve Üç Camlı Oda'dır. Bu yapılar, şehri ziyaret edenlerin, şehrin nasıl bir yer olduğunu daha iyi anlayabilmeleri amacı ile yeniden inşa edilmiş.

Kaynak: theblondecoyote.com

Yorumlar

Yazar hakkında

Gezebilmek, her yeri... Görebilmek, dünyanın bütün güzelliklerini... Ne kadar para lazım? Ne kadar para? Gitmem lazım, görmem lazım dediğim her yer. Bir rehber tadında...
Ahmet....

0   yorum

Bu yeri siz de gezmek ister miydiniz? Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Cancel Reply