İletişim Formu

 

Tristan da Cunha

Her şey bir garip gazete ilanı görmemle başladı.  Uzakta, çok uzakta, hayal edilemeyecek bir uzaklıkta küçük bir adada en az 2 yıl süre ile çalışma koşulu olan bir işten bahsediliyordu. Bazı tarım ve hayvancılık becerileri gerektiren bir iş. Dolgun ücret vaat ediyor olsalar da bu ilana başvurabilecek düzeyde çiftçilik yeterliliğim olmadığını itiraf etmeliyim. İşe başvuramadımsa da (evet son başvuru tarihi henüz geçmişti) bu ada bende yeni ufuklar açılmasına neden olmuştu. Sahi, neredeydi bu ada?



Ada, Remotest Island (En İzole Ada) sıfatı ile anılıyor. Peki, bu ada, bu sıfatı hak ediyor mu?

Ada, üzerinde yerleşim olan bir kara parçasına en uzak noktada yer alıyor. Üzerinde insan yaşayan en yakın kara parçası olan St. Helena adası bile Tristan da Cunha'ya 2.000 kilometreden daha uzak bir mesafede yer almakta. En yakın ana kara ise, 2.400 kilometre uzaklıktaki Güney Afrika Cumhuriyeti. Eğer adadan Güney Amerika'ya gitmek isterseniz, 3.660 kilometre yolculuk yapmanız gerekir.

Adanın konumu, Kaynak: www.dailymail.co.uk

Tristan da Cunha çok geniş topraklara sahip değil. Adanın yüzölçümü, yakınlarında yer alan Nightingale, Inaccesible ve Gough Adaları ile birlikte 100 kilometre kareden daha az. Yani, isterseniz bir günde bütün adaları gezebilirsiniz. Takımadalardan sadece Gough Adası'nda bir meteoroloji istasyonu mevcut. Diğer adalar ise ıssızdır. Ada volkanik bir yapıdadır. Küçük bir alanda adanın rakımı 2.050 metrenin üstüne çıkmaktadır. Bu özelliği ile adanın büyük bir bölümü verimsiz topraklarla kaplıdır.

Kaynak: www.rotka.org

Adanın keşfi, 1506 yılına gitmektedir. Portekizli bir kaşif olan Tristão da Cunha, Atlas Okyanusu'ndaki gezileri sırasında adayı keşfeder ve adaya Ilha de Tristão da Cunha  adını verir. Bu isim İngilizler tarasından Tristan da Cunha olarak değiştirilmiştir. 1643 yılında adaya  ilk adım atılmıştır. Adaya ilk adım atan Claes Gerritsz Bierenbroodspot, adayı 4 kez daha ziyaret etmiştir.

Takımadalara ilk gezi ise 1767 yılında Fransız korveti Heure du Berger tarafından gerçekleştirilmiştir. 1793 yılında adada üç günlük bir keşif yapan Louis-Marie Aubert du Petit-Thouars, adadaki ilk keşfi yapan kişidir. 1810 yılında Jonathan Lambert ve Thomas Currie ve bir diğer arkadaşları, adaya yerleşmeye karar verir. Bu üçlüye daha sonra bir kişi daha katılır. Ancak bu dört kişiden üçü 1812 yılında ölür. Adada hayatta kalan tek kişi Thomas Currie'dir ve o da hayatını tarım yaparak sürdürür.

Kaynak: www.iomtoday.co.im

1867 yılında Kraliçe Victoria'nın ikinci oğlu Edinburg Dükü Prens Alfred adayı ziyaret etmiştir. Adadaki tek mahalle olan Edinburg of the Seven Seas ismi, bu ziyaretin onuruna verilmiştir.

Edinburg of Seven Seas Mahallesi ve Limanı, Kaynak: www.ribacompetitions.com

Çok geniş topraklara yayılmasa da adada birçok türde fauna ve flora ile karşılaşılır. Ada, Önemli Kuş Alanı olarak ilan edilmiştir. Adada 13 türde kuş üremekte, iki tür ise adada yaşamını sürdürmektedir. Bunlar, Atlantik ördekleri, Atlantik petrelleri, büyük kanatlı petreller, yumuşak-tüylü petreller, geniş gagalı prionlar, gri petreller, büyük shearwater kuşları, kül rengi sheawwater kuşları, Tristan korsanmartıları, Antartika sumruları, kahverengi noddy kuşları, Kuzey rockhopper penguenleri, kül rengi albatroslar, Atlantik sarı-burunlu albatrosslarıdır.

Kaynak: www.youtube.com

Tristan karatavuğu ise endemik türlerden birisidir. Inaccesible Adası sutavuğu, en küçük uçamayan kuş türüdür ve sadece Inaccesible Adası'nda görülür.

Kaynak: gidemedigimyerler.blogspot.com.tr

Adada herkes denizci ve çiftçidir. Her aile, kendi denizcilik ve tarım faaliyetlerini sürdürerek adanın ekonomisine katkıda bulunur. Ada toprakları ortak maldır. Adada yabancıların toprak satın alması mümkün değildir.

Kaynak: www.dailymail.co.uk

Ada, gelirinin bir kısmını turizmden elde eder. Posta pulu satışı gibi gelir kaynakları mevcuttur.

Kaynak: www.rotka.org

Adaya ulaşım imkanı son derece kısıtlıdır. Bir havaalanı olmadığı için adaya sadece deniz yolu ile ulaşılır. Adaya hiçbir yerden doğrudan sefer yoktur. Güney Afrika Cumhuriyeti'nden kalkan balıkçı tekneleri yılda 8-10 kez adaya uğrar.

Kaynak: www.tristandc.com

Adada 121'i erkek, 141'i kadın olmak üzere 262 kişi yaşamakta. Bunlar Hristiyanlığın Katolik ve Anglikan mezheplerine mensup. Bu 262 kişinin aynı 8 erkek 7 kadın atadan çoğaldığı bilinmekte. Adada ölenler, adanın mezarlığına defnedilmektedir.

Kaynak: www.southafrica.to

Adada tek bir okul var: St. Mary's Okulu. Okulda zorunlu eğitim 4-16 yaşlar arasında gerçekleşmekte. Beş derslikli okulda bir mutfak, bilgisayar odası, bir bilim odası, bir sahne ve bir atölye mevcut. Okul 1975 yılında açılmış.

Kaynak: gidemedigimyerler.blogspot.com.tr

Adada bir adet hastane yer almaktadır: Camogli Hastanesi. Hastanede bir doktor görevlidir, bunun haricinde bir görevli yoktur. Akraba evliliğinden dolayı adada birçok kalıtsal hastalık gözlemlenmektedir.

Başkanlık Evi, Kaynak: edition.cnn.com

Yorumlar

Yazar hakkında

Gezebilmek, her yeri... Görebilmek, dünyanın bütün güzelliklerini... Ne kadar para lazım? Ne kadar para? Gitmem lazım, görmem lazım dediğim her yer. Bir rehber tadında...
Ahmet....

1   yorum

Damızlık olarak ben gidebilirim.

Bu yeri siz de gezmek ister miydiniz? Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Cancel Reply