İletişim Formu

 

Chichén Itzá

Chichén Itzá, Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda yer alan bir Maya kentidir. 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Ormanların arasında, uzun yıllar saklı kalan kent, günümüzde, Orta Amerika'nın en çok ziyaret çeken bölgelerinden birisini oluşturmaktadır.

Kaynak: whc.unesco.org

Chichén Itzá'daki El Castillo adı ile bilinen Kukulkan Piramidi, 24 metre yüksekliğindedir. Bölgede, Kukulkan Piramidi'nin yanı sıra Chac Mol Tapınağı, Bin Kolonlar Geçidi, Tutukluları Oyun Sahası gibi dikkate değer tarihi eserler de yer almaktadır. Yine de bölgedeki en önemli ve görkemli yapı, Chichén Itzá Piramidi'dir.

Kaynak: www.cancunadventure.net

Chichén Itzá, 7 Temmuz 2007'de yapılan oylamalar sonucunda dünyadaki yeni yedi harikadan biri seçilmiştir.

Kaynak: www.learnnc.org

Chichén Itzá, Geç Klasik Dönemden (600-900) Terminal Klasik Dönem'i (800-900) de kapsayarak Postklasik Dönem'e (900-1200) kadar önemli bir merkez olmuştur. Kalıntıların kısmen Tolteklere kısmen de Mayalara ait olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: maya.nmai.si.edu

Yapıların özel bir mimari fikirle yapıldığı, gündönümlerinde güneşin geliş açısının hesaplandığı, bununla, krallarının canlanışını sembolize ettikleri düşünülür. Ayrıca, bölgedeki bir diğer piramitte yer alan 52 heykelin Maya takvimindeki 2 zamanı temsil ettiği düşünülür.

Kaynak: www.booking.com

Bölgede, tapınakların arasında büyük bir oyun sahası keşfedilmiştir. Bu oyun sahasının ne amaçla inşa edilmiş olduğu bilinmemektedir. Ancak, bir şekilde ölümle sonuçlanan bir oyun olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynak: www.tripadvisor.com.tr

Chichén Itzá'nın tam ortasında yer alan Kukulkan Piramidi'nin yüksekliği 30 metredir. Tabanı, her bir kenarı 55,5 metre olan bir karedir. 9 platform, 18 teras halinde inşa edilen piramit 365 basamaktan oluşmaktadır. Bu da, Mayaların bir yılın 365 günden oluştuğunu biliyor olabileceği düşüncesini akıllara getirmektedir.

Kaynak: www.nationsonline.org

Chichén Itzá'daki yapılardan en büyüğü, bir gözlemevidir. Gözlemevi, günümüz gözlemevleri ile aynı yapıdadır. Buradan hareketle, Mayaların yıldızları gözlemlediği sonucuna ulaşabilmekteyiz.

Kaynak: felixwong.com

6. yüzyılda Mayaların yerleştiği Chichén Itzá'nın 11. yüzyılda Toltekler tarafından istila edildiği sanılmaktadır. Şehir, 14. yüzyılda ise tamamen terk edilmiştir.

Yorumlar

Yazar hakkında

Gezebilmek, her yeri... Görebilmek, dünyanın bütün güzelliklerini... Ne kadar para lazım? Ne kadar para? Gitmem lazım, görmem lazım dediğim her yer. Bir rehber tadında...
Ahmet....

0   yorum

Bu yeri siz de gezmek ister miydiniz? Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Cancel Reply