İletişim Formu

 

Santa Cruz Del Islote: Kalabalık Bir Ütopya

Santa Cruz del Islote, Kolombiya sahilindeki San Bernardo takımadalarındaki en küçüklerinden biri ve küçük bir mercan adasıdır. Sadece 10 dönümlük bir alana sahip ve 1.200 kişiye ev sahipliği yapıyor. Bu, Manhattan'ınkinin dört katı bir nüfus yoğunluğu demek.

Ancak Santa Cruz del Islote, Manhattan değildir. Akan su veya kanalizasyon sistemi yok. Elektrik jenaratörden günde sadece beş saat geçer ve temiz su her üç haftada bir Kolombiya donanması tarafından sağlanır. Peki, buradaki insanlar neden orada yaşamaya devam eder?

Kaynak

Hikayeye göre yaklaşık 150 yıl önce, yaklaşık 50 km uzaklıktaki sahil kasabası Barulu bir grup balıkçı, bu küçük mercan adasına ilk defa ayak bastıklarında balıklarla dolu yeni sular arıyorlardı. Geri dönmek için çok geç olduğu için balıkçılar adada geceyi geçirecekleri bir kamp kurmaya karar verdiler ve bu sırada adanın sivrisinekle dolu olmadığını, ki bölgede bu durum nadir olarak görülür, keşfetmek hoş bir sürpriz oldu. Hikaye, adamların o gece  huzur içinde yattıklarına ve kalmaya karar verdiklerine inanıyor.

Fotoğraf: Luca Zanetti

Bugün, adada 90 ev, iki dükkan, bir restoran, bir disko ve bir futbol sahası büyüklüğünde bir alana yerleştirilmiş bir okul vardır. Santa Cruz Del Islote, dünyadaki en yoğun nüfuslu adadır. Alan çok dar olduğu için evlerin bir kısmı suyun üzerine doğru uzatılmış. Bazı çok katlı yapılar yoğunluğu hafifletirdi, ancak evlerin hepsi tek katlı. Adadaki tek boş alan, gelgit esnasında sıklıkla su altında kalan bir tenis kortunun yarısı kadar büyüklüğe sahip bir meydandır.

Fotoğraf: Luca Zanetti

Adada geçim kaynağı balıkçılı ve turizm. Çevredeki balık kıtlığı sebebiyle, genç nüfus çevre adalara göç etmeye başlamış. Bu da adanın en önemli gelir kaynağının turizm olmasını sağlamış. Yakındaki Múcura Adası, önemli tesislere sahiptir ve balık tutma, şnorkel veya dalış turlarına turlar sunmaktadır.

Fotoğraf: Luca Zanetti

Zorluklara rağmen, yerliler adadaki yaşamı sakin ve huzurlu olarak nitelendiriyorlar. Şiddet ya da suç yoktur, bu nedenle kapılar asla kilitlenmez ve hatta çocuklar okul öğretmenleri tarafından "uysal" ve "daha iyi disiplinli" olarak tanımlanır.

Fotoğraf: Luca Zanetti

Seyyahın Bölgeye Ulaşım Derecelendirmesi 
Seyyahın Bölgeyi Okuyuculara Tavsiyesi
Seyyahın Bölgeyi Ziyaret Etme İsteği Derecesi
Seyyahın Defteri'nin Bölge Derecelendirmesi

Yorumlar

Yazar hakkında

Gezebilmek, her yeri... Görebilmek, dünyanın bütün güzelliklerini... Ne kadar para lazım? Ne kadar para? Gitmem lazım, görmem lazım dediğim her yer. Bir rehber tadında...
Ahmet....

0   yorum

Bu yeri siz de gezmek ister miydiniz? Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Cancel Reply