İletişim Formu

 

Paskalya Adası

Paskalya Adası (İspanyolca: Isla de Pascua), Büyük Okyanus'ta, Şili'ye bağlı bir adadır. Şili'den 3700 kilometre uzaklıkta yer alır. Paskalya Adası, oldukça izole bir konumdadır. Adaya en yakın, üzerinde yerleşim olan Pitcairn Adası'na 2000 kilometreden fazla uzaklıktadır. Adada yaklaşık 3.800 kişi yaşamaktadır.

Kaynak: imaginaisladepascua.com

Ada, volkanik bir adadır. Adayı, üç adet sönmüş olan volkan şekillendirmiştir. Bu volkanların en yükseği, 508 metre yüksekliğe sahip Ma′unga Terevaka'dır.

Kaynak: imaginaisladepascua.com

Bölge, insan elinin değişi ile birlikte, bitki örtüsünün büyük bir bölümünü kaybetmiş. Adada, Totora (Scirpus californicus) adlı bitki ve toromiro ağacı (Sophora toromiro), adanın geçmişinin izlerini taşımaktadır. Bunun haricinde, adada daha çok palmiye ağacı görülmekle birlikte adaya geniş otlaklar hakimdir. Adada, günümüzde görülen bitkilerin çoğu, yakın zamanda getirilmiştir.

Kaynak: chile.travel

Adada büyük hayvanlardan sadece at, domuz, sığır ve koyun görülmektedir. Bölgeye özgü bir hayvan olan Cypraea englerti adlı deniz salyangozu, sadece Paskalya Adası ve yakınlarındaki Sala y Gome adasında görülür.

Kaynak: infograph.venngage.comdsa

Adayı ilk kez 1687 yılında Galapados Adaları'ndan Horn Burnu'na doğru yol alan Avrupalı korsan Edward Davis ve adamlarıdır. Ancak adaya çıkmazlar. 1722 yılında, Paskalya arifesinde, gemisi ile bölgeden geçerken karaya çıkan Jakop Roggeveen, adaya adını vermiştir. Roggeveen, ertesi günkü bayramlarının anısına, adaya Paasch Eyland (Paskalya Adası) adını vermiştir.

Kaynak: keywordsuggest.org

1770 yılında, İspanyol kaşif Don Felipe Gonzales, adaya çıkarak, adanın çeşitli noktalarına İspanyol egemenliğini gösteren haçlar yerleştirmiş olsa da, belki de adanın izole konumu nedeni ile, İspanyollar bu bölge ile hiç ilgilenmemiştir. Hatta, 1774 yılında bölgeden geçen James Cook, adanın hakimiyet altına alınmasının tamamen gereksiz olduğundan bahsetmiştir.

Fotoğraf: j. fernandez

Adanın dünyada çok ünlü olmasına neden olan, Moai diye bilinen taş heykellerdir. Bu heykellerin ne zaman, kimler tarafından ve ne amaçla yapıldığı bilinememektedir. 887 tanesi numaralandırılmıştır. Heykellerin 1000-1600 yılları arasında, Rapa Nui yerlileri tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Heykellerin boyu 10 metreye ağırlığı ise 86 tona kadar varabilmektedir.

Fotoğraf: Rita Willaert

Adaya, Şili'den 5 saatlik bir uçuşla ulaşılır. Limanı küçük olan adaya sürekli gemi seferleri düzenlenmez.

Fotoğraf: Leon Calquin

Rapa Nui Ulusal Parkı, 1995 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Kaynak: tr.pinterest.com

Seyyahın Bölgeye Ulaşım Derecelendirmesi 
Seyyahın Bölgeyi Okuyuculara Tavsiyesi
Seyyahın Bölgeyi Ziyaret Etme İsteği Derecesi
Seyyahın Defteri'nin Bölge Derecelendirmesi

Yorumlar

Yazar hakkında

Gezebilmek, her yeri... Görebilmek, dünyanın bütün güzelliklerini... Ne kadar para lazım? Ne kadar para? Gitmem lazım, görmem lazım dediğim her yer. Bir rehber tadında...
Ahmet....

0   yorum

Bu yeri siz de gezmek ister miydiniz? Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Cancel Reply